Cebula jest wszechstronnym warzywem, z którego można przygotować różnorodne przetwory. Do moich ulubionych należą dżem i konfitura z cebuli. Można je podawać do mięs, wędlin, pasztetów, a i z serami, komponują się znakomicie. Polecam do konfitury wykorzystać czerwoną cebulę, która doda ciekawego aromatu i piękną barwę. Smacznego!
Dżem z cebuli
Składniki:
1 kg cebuli
4 łyżki oleju
125 ml białego, wytrawnego wina
3 łyżki cukru
2 łyżeczki miodu
4 łyżki octu 10%
po szczypcie: mielonej kolendry, czarnego pieprzu i soli
Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w dość grube plastry. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i dusić, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodać cukier, miód i wino, dalej dusić na małym ogniu ok. 40 minut. Dodać ocet i dusić kolejne 15 minut.
Dodać przyprawy i wymieszać. Wrzący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć.
* Jeżeli chce się taki dżem dłużej przechowywać, należy go pasteryzować 15 minut.
Konfitura z cebuli
Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
4 łyżki oliwy
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
4 łyżki octu winnego
6 6 dag cukru pudru
2 łyżki miodu
1 łyżka suszonego tymianku
szczypta soli
Przygotowanie:
Cebulę obrać, drobno pokroić. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać całą posiekaną cebulę i podsmażyć 5 minut, stale mieszając.
Następnie rondel przykryć pokrywką i dusić cebulę na małym ogniu 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Do rondla z cebulą wlać wino, ocet, dodać sól, miód, cukier, tymianek i dusić pod przykryciem kolejne 30 minut.
Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i smażyć tak długo, aż masa odpowiednio zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.