Pub Czytelnia odgrywa ważną rolę na gastronomicznej mapie Lublina. Kiedyś lokal znany z wyłącznie ze świetnej atmosfery, dziś to prawdziwy pub z dużym wyborem trunków i pizzeria z prawdziwego zdarzenia. Magda i Robert Ciechońscy dają swoim klientom wybór, jakiego nie mogli by zaznać w innych miejscach; ciasto klasyczne w 3 wariantach grubości, ciasto fit z mąki razowej oraz prawdziwe włoskie ciasto. Do tego cały wachlarz starannie dobranych składników. Opowiedzieli nam czym dla nich jest dobra jakość pizzy i jak dbają o nią w swoim lokalu.

Pizza w Pubie Czytelnia. Jaka jest?

Jedną z najważniejszych rzeczy jest to, że nasza pizza jest różnorodna. Proponujemy trzy rodzaje ciasta i trzy jego grubości. Drugim z kolei jej atutem jest to, że jest jakościowa, ponieważ z największą starannością dbamy o produkty, które trafiają na naszą pizzę.

Czy przepis na waszą pizzę się zmieniał?

Zaczynaliśmy od pizzy na cieście nazywanym przez nas klasycznym, które podajemy w trzech grubościach. Potem pojawiło się ciasto włoskie na zakwasie i oliwie z oliwek oraz ciasto fit przygotowywane z mąki razowej.

Skąd czerpaliście natchnienie tworząc przepis?

Początkowo słuchaliśmy dobrych rad jakie dawali nam doświadczeni pizzaiolo. Z czasem dopracowywaliśmy to i owo, i zmienialiśmy proporcje sugerując się opiniami najbliższych aż wreszcie powstał efekt końcowy. Teraz już tylko słuchamy opinii klientów.

Jakie warianty pizzy możemy u was wybrać?

Mamy w karcie 13 gotowych kompozycji: część mięsnych, część wegetariańskich. Dodatkowo każdą z pizz można zamówić na cieście klasycznym występującym w 3 grubościach, cieście włoskim, które jest bardzo cienkie i chrupiące oraz na cieście fit. Klient, oczywiście bazując na dostępnych składnikach, może zamówić dowolnie skomponowany przez siebie wariant.

Dlaczego zdecydowaliście się na taką różnorodność?

Chcieliśmy zaspokoić potrzeby jak najszerszej grupy osób. Mamy świadomość jak różne są gusta zwłaszcza te kulinarne. To miłe, kiedy można mieć możliwość wyboru nie tylko składników, ale również ciasto, na którym jest przygotowana. Myślę, że to nasz duży atut.

Jaka pizza cieszy się największym powodzeniem wśród waszych klientów?

Niekwestionowanym hitem jest „Parma”. To pizza z szynką dojrzewającą, ruccolą i parmezanem. Pachnie wspaniale i równie dobrze smakuje. Bardzo popularne są też klasyki: „Capriciosa” z szynką i pieczarkami oraz “Cztery sery” z 5 serami (uśmiech).

Mamy też coś na prawdę wyjątkowego: „Con spratti” to pizza z podwędzanymi szprotkami, która zaskakuje każdego kto jej spróbuje. Jest aromatyczna i unikatowa.

Która jest waszą ulubioną?

My wybieramy pizzę zawsze na cieście włoskim – uwielbiamy cienki i chrupiący spód. Zwykle jest to Pepperoni z salami i cebulą. Zdarza się, że dodajemy do niej świeżą paprykę chilli. Ale wszystko zależy od dnia. Lubimy też Pollo z grillowanym kurczakiem i brokułami.

Pizza na dowóz. Są teorie, że jest zimna i traci swoją wyjątkowość – co wy na to?

Staramy się, aby gorąca pizza docierała do klienta nawet zimą. Kierowcy wożą pizzę w podgrzewanych torbach, które wpina się w aucie do gniazda. Pizzę przygotowujemy w ostatniej chwili, aby nigdy nie czekała na kierowcę. U nas właśnie to się sprawdza.

fot. Materiały Pub Czytelnia

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments