Pyszne i zdrowe koktajle. Energia zamknięta w szklance (przepisy)

0
837

Po zimie nasz organizm zmaga się z różnymi niedoborami. By uzupełnić witaminy i minerały, polecamy koktajle. To idealny sposób na przyjęcie zalecanej dziennej dawki warzyw i owoców, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Do przygotowania smoothie potrzebujesz sokowirówki i blendera. Oba urządzenia sprawdzą się przy różnych owocach i dadzą różne efekty. Sok z wyciśniętych owoców i warzyw pozbawiony jest błonnika, dzięki czemu lepiej i szybciej go przyswoimy. Będzie to świetna opcja dla osób mających problemy pokarmowe. Drugim rodzajem są koktajle zmiksowane w blenderze. Proces ten nie usuwa błonnika, który spowalnia wchłanianie witamin i minerałów. Jednak błonnik robi również wiele dobrego dla naszego organizmu, m.in. usprawnia działanie układu pokarmowego. Niezależnie od sposobu pozyskiwania soku, pamiętaj, że ten robiony w domu jest zawsze zdrowszy od kupionego w sklepie.

Zdrowo i smacznie

Zagłębiając się w świat domowych koktajli nie warto ograniczać się do jednej metody pozyskiwania soku. Dobrze jest mieszać owoce i warzywa z ziołami lub mlekiem i eksperymentować ze smakiem i kolorami. Bo przecież zdrowe rzeczy nie muszą być wcale niesmaczne.

Przedstawiamy pięć przepisów na pyszne smoothies, które przygotujesz w kilka minut.

Z powrotem
Następny

Bystry burak

Przy zdrowym odżywianiu powinniśmy uwzględnić również nasz umysł. By mózg pracował prawidłowo potrzebne są węglowodany. Ich niedobór może powodować senność, osłabienie, czy problemy ze skupieniem. Źródłem energii dla mózgu jest także glukoza, a kwasy omega-3 wspomagają koncentrację.

  • 1 surowy burak
  • 1 grejpfrut
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżka nasion chia

Nasiona chia zalewamy wrzątkiem. Grejpfrut wyciskamy w wyciskarce do soków lub wrzucamy do sokownika wraz z burakiem i malinami. Na koniec dodajemy nasiona.

Z powrotem
Następny
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments