Po zimie nasz organizm zmaga się z różnymi niedoborami. By uzupełnić witaminy i minerały, polecamy koktajle. To idealny sposób na przyjęcie zalecanej dziennej dawki warzyw i owoców, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Do przygotowania smoothie potrzebujesz sokowirówki i blendera. Oba urządzenia sprawdzą się przy różnych owocach i dadzą różne efekty. Sok z wyciśniętych owoców i warzyw pozbawiony jest błonnika, dzięki czemu lepiej i szybciej go przyswoimy. Będzie to świetna opcja dla osób mających problemy pokarmowe. Drugim rodzajem są koktajle zmiksowane w blenderze. Proces ten nie usuwa błonnika, który spowalnia wchłanianie witamin i minerałów. Jednak błonnik robi również wiele dobrego dla naszego organizmu, m.in. usprawnia działanie układu pokarmowego. Niezależnie od sposobu pozyskiwania soku, pamiętaj, że ten robiony w domu jest zawsze zdrowszy od kupionego w sklepie.
Zdrowo i smacznie
Zagłębiając się w świat domowych koktajli nie warto ograniczać się do jednej metody pozyskiwania soku. Dobrze jest mieszać owoce i warzywa z ziołami lub mlekiem i eksperymentować ze smakiem i kolorami. Bo przecież zdrowe rzeczy nie muszą być wcale niesmaczne.
Przedstawiamy pięć przepisów na pyszne smoothies, które przygotujesz w kilka minut.
Odżywczy nektar
Szpinak jest niezwykle bogaty w żelazo, a przy tym niskokaloryczny. Olej lniany w dużej mierze składa się z kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które pomagają utrzymać dobry poziom cholesterolu. Dostarczanie witamin i odkwaszenie organizmu pozytywnie wpływa na cerę oraz stan włosów i paznokci. Dodatkowo zwiększa naturalną odporność.
- 1 pomarańcza
- 1 gruszka
- pół szklanki truskawek
- garść szpinaku
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju lnianego
Całość wrzucamy do pojemnika blendera i mieszamy.