Pyszne paszteciki na trzy sposoby

0
291

Paszteciki są wykonane z różnorodnych słonych ciast pieczonych lub smażonych, takich jak naleśniki. Można je napełniać nadzieniem z mięsa, wędlin, podrobów, grzybów, kapusty czy szpinaku. Mogą być drobną przekąską podawaną na zimno lub gorąco. Świetnie sprawdzają się na przyjęciach okolicznościowych, jako przekąska w pracy lub dodatek do barszczyku. Smacznego!

Paszteciki z mięsem z ciasta francuskiego

Składniki:

Ciasto francuskie

Nadzienie:

80 dag wieprzowiny bez kości

15 dag cebuli

5 dag suszonych grzybów

10 dag tłuszczu

½ pęczka natki pietruszki lub kopru

2 jaja

Sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Mięso na nadzienie opłukać, odsączyć z wody, pokroić na kawałki i obsmażyć na patelni z gorącym tłuszczem.

Przełożyć do garnka, dodać trochę gorącej wody, obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę oraz suszone grzyby. Dusić do miękkości z przyprawami.

Gdy mięso będzie miękkie, zmiksować w melakserze, dodać do smaku sól i pieprz oraz poszatkowaną zieleninę.

Rozłożyć płat ciast , wycinać prostokąty o długości 30 cm, szerokości 10-12 cm. Na każdy prostokąt rozłożyć nadzienie wzdłuż krawędzi, pozostawiając 2 cm marginesu. Zwinąć w wałeczek, krajać ciasto na kwadraty, prostokąty lub romby długości 6 cm.

Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ochłodzić. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 240-250 stopni C przez około 30 minut. Podawać gorące, ułożone na półmisku.

Paszteciki z grzybami z ciasta półkruchego

Składniki:

Ciasto półkruche:

35 dag mąki

10 dag masła

3 żółtka

1 całe jajko

2 łyżki śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sól

Nadzienie:

15 dag suszonych grzybów

10 dag cebuli

5 dag tłuszczu

1 bułka czerstwa

5 dag bułki tartej

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem spulchniającym, dodać masło, posiekać. Dodać żółtka oraz jajko, śmietanę, sól i wyrobić ciasto. Schłodzić. Ciasto po schłodzeniu wałkować na grubość 0,5 cm, formując prostokąt o długości 40 cm i szerokości 15 cm.

Nadzienie: Namoczyć wcześniej grzyby, ugotować w tej samej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, usmażyć na złoty kolor. Bułkę namoczyć w wywarze z ugotowanych grzybów, odcisnąć. Grzyby i bułkę zmiksować w malakserze, dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem.

Składanie:

Nadzienie nałożyć na przygotowane wcześniej ciasto pozostawiając 2 cm margines. Zwinąć ciasto tak, jak na makowiec. Porcjować.

Paszteciki przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w piekarniku w temperaturze 18-22- stopni C przez około 30 minut.

* podawać do czystych zup lub jako samodzielną przekąskę

Paszteciki ze szpinakiem z ciasta drożdżowego

Składniki:

Ciasto drożdżowe

40 dag mąki

3 dag drożdży

10 dag masła

4 jajka

1 szklanka mleka

sól, cukier

tłuszcz do smarowania formy

Nadzienie:

80 dag szpinaku

15 dag cebuli

2 jajka

1 ząbek czosnku

10 dag masła

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasto: Z mąki, mleka, drożdży, żółtek, jajka przygotować ciasto drożdżowe. Pozostawić w ciepłym miejscu do wrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować prostokąt o grubości około 1,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać paski szerokości 2 cm i długości 15 cm.

Nadzienie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na złoty kolor na maśle. Świeży szpinak opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody, posiekać. Szpinak dodać do cebuli, zamieszać. Dodać jajka i całość poddusić. Przyprawić solą, czosnkiem i pieprzem.

Składanie: Na wycięte ciasto nakładać nadzienie, rolować wałeczki. Z wałeczków upleść warkocz, końce zawinąć pod spód, uformować i lekko docisnąć. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku przez około 30 minut.

* podawać na gorąco, tuż po upieczeniu, polane zrumienionym na maśle czosnkiem.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o