Paszteciki są wykonane z różnorodnych słonych ciast pieczonych lub smażonych, takich jak naleśniki. Można je napełniać nadzieniem z mięsa, wędlin, podrobów, grzybów, kapusty czy szpinaku. Mogą być drobną przekąską podawaną na zimno lub gorąco. Świetnie sprawdzają się na przyjęciach okolicznościowych, jako przekąska w pracy lub dodatek do barszczyku. Smacznego!
Paszteciki z mięsem z ciasta francuskiego
Składniki:
Ciasto francuskie
Nadzienie:
80 dag wieprzowiny bez kości
15 dag cebuli
5 dag suszonych grzybów
10 dag tłuszczu
½ pęczka natki pietruszki lub kopru
2 jaja
Sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Mięso na nadzienie opłukać, odsączyć z wody, pokroić na kawałki i obsmażyć na patelni z gorącym tłuszczem.
Przełożyć do garnka, dodać trochę gorącej wody, obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę oraz suszone grzyby. Dusić do miękkości z przyprawami.
Gdy mięso będzie miękkie, zmiksować w melakserze, dodać do smaku sól i pieprz oraz poszatkowaną zieleninę.
Rozłożyć płat ciast , wycinać prostokąty o długości 30 cm, szerokości 10-12 cm. Na każdy prostokąt rozłożyć nadzienie wzdłuż krawędzi, pozostawiając 2 cm marginesu. Zwinąć w wałeczek, krajać ciasto na kwadraty, prostokąty lub romby długości 6 cm.
Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ochłodzić. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 240-250 stopni C przez około 30 minut. Podawać gorące, ułożone na półmisku.
Paszteciki z grzybami z ciasta półkruchego
Składniki:
Ciasto półkruche:
35 dag mąki
10 dag masła
3 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sól
Nadzienie:
15 dag suszonych grzybów
10 dag cebuli
5 dag tłuszczu
1 bułka czerstwa
5 dag bułki tartej
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem spulchniającym, dodać masło, posiekać. Dodać żółtka oraz jajko, śmietanę, sól i wyrobić ciasto. Schłodzić. Ciasto po schłodzeniu wałkować na grubość 0,5 cm, formując prostokąt o długości 40 cm i szerokości 15 cm.
Nadzienie: Namoczyć wcześniej grzyby, ugotować w tej samej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, usmażyć na złoty kolor. Bułkę namoczyć w wywarze z ugotowanych grzybów, odcisnąć. Grzyby i bułkę zmiksować w malakserze, dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem.
Składanie:
Nadzienie nałożyć na przygotowane wcześniej ciasto pozostawiając 2 cm margines. Zwinąć ciasto tak, jak na makowiec. Porcjować.
Paszteciki przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w piekarniku w temperaturze 18-22- stopni C przez około 30 minut.
* podawać do czystych zup lub jako samodzielną przekąskę
Paszteciki ze szpinakiem z ciasta drożdżowego
Składniki:
Ciasto drożdżowe
40 dag mąki
3 dag drożdży
10 dag masła
4 jajka
1 szklanka mleka
sól, cukier
tłuszcz do smarowania formy
Nadzienie:
80 dag szpinaku
15 dag cebuli
2 jajka
1 ząbek czosnku
10 dag masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: Z mąki, mleka, drożdży, żółtek, jajka przygotować ciasto drożdżowe. Pozostawić w ciepłym miejscu do wrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować prostokąt o grubości około 1,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać paski szerokości 2 cm i długości 15 cm.
Nadzienie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na złoty kolor na maśle. Świeży szpinak opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody, posiekać. Szpinak dodać do cebuli, zamieszać. Dodać jajka i całość poddusić. Przyprawić solą, czosnkiem i pieprzem.
Składanie: Na wycięte ciasto nakładać nadzienie, rolować wałeczki. Z wałeczków upleść warkocz, końce zawinąć pod spód, uformować i lekko docisnąć. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku przez około 30 minut.
* podawać na gorąco, tuż po upieczeniu, polane zrumienionym na maśle czosnkiem.