W wielu polskich domach w wieczór wigilijny podaje się zupę grzybową. Najlepsza wtedy jest postna zupa, ugotowana w sposób tradycyjny, na samym wywarze warzywnym. Do takiej zupy można dodać zwykły makaron, łazanki lub lane kluski. Do tego koniecznie drobno posiekany koperek lub natkę pietruszki. Zupę grzybową warto gotować w ciągu całego roku, nie tylko od święta. Można ją przygotować na wiele sposobów, jako bazę wykorzystując przepis na zupę tradycyjną. Smacznego!
Zupa grzybowa – tradycyjna
Składniki:
6 suszonych grzybów
włoszczyzna
1 cebula
1 łyżka masła
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby starannie opłukać, zalać na kilka godzin przegotowaną, letnią wodą.
Grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której były moczone. W czasie gotowania, dolewać stopniowo wrzącą wodę w takiej ilości, by na koniec została 1 szklanka mocnego wywaru.
Po ugotowaniu wywar przecedzić, grzyby pokrajać w cienkie paski.
Włoszczyznę umyć, oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać.
Włoszczyznę z cebulą zalać zimną wodą, gotować do miękkości razem z liściem i zielem angielskim.
Wywar z włoszczyzny przecedzić i połączyć z wywarem z grzybów, zagotować, dodać masło, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane grzyby.
Zupa grzybowa – zabielana
½ szklanki śmietany połączyć z 2 łyżkami mąki. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Połączyć z zupą grzybową, zagotować.
Krem z grzybów
Razem z warzywami ugotować ½ szklanki kaszy jęczmiennej. Po ugotowaniu całość przetrzeć, dodać pokrojone w paski grzyby i 1 szklankę śmietany. Zagotować.
Polewka grzybowa
Grzyby starannie opłukać, zalać na kilka godzin przegotowaną, letnią wodą.
Grzyby ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim oraz 4 ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
Po ugotowaniu zupę doprawić 2 łyżkami mąki wymieszanymi z ½ szklanki śmietany. Doprawić solą, pieprzem oraz kwaskiem cytrynowym.
Zupa grzybowa – zasmażana
Przygotować zasmażkę sporządzoną z 2 łyżek mąki i 2 łyżek masła. Do ugotowanej zupy grzybowej – tradycyjnej dodać zasmażkę. Zagotować.