Polacy kochają ziemniaki, dlatego warto przygotować je w nowej, orientalnej odsłonie. Faszerowane ziemniaki mogą być dodatkiem nie tylko do tradycyjnego obiadu, ale sprawdzą się również jako samodzielne danie dla wegetarian lub jako oryginalna przystawka, podawana na gorąco. Są pyszne, pięknie się prezentują na talerzu, a jak pachną! Ich aromat i cudowna kruchość imbiru z sezamem sprawią, że zwykły ziemniak będzie królem na stole. Smacznego!

Składniki:

(dla 4 osób)

20 małych ziemniaków

2 łyżeczki ziaren białego sezamu

2 łyżki oleju do smażenia

½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego

½ łyżeczki posiekanego imbiru

1 łyżeczka posiekanych listków mięty

1 kostka bulionu warzywnego

¼ łyżeczki czerwonego chili w proszku

2 łyżki posiekanych listków kolendry

Farsz:

2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry (lub utłuczonych w moździerzu)

¾ łyżeczki czerwonego chili w proszku

1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki

½ łyżeczki przyprawy garam masala

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, naciąć głęboko na krzyż. Gotować w mundurkach, w lekko osolonej wodzie do chwili, kiedy będą miękkie, lecz nadal zwarte. Uprażyć ziarna sezamu na suchej patelni, aż staną się jasnozłote.

Przygotować farsz mieszając ze sobą wszystkie składniki. Ugotowane ziemniaki wyjąć z wody, delikatnie rozszerzyć nożem szczeliny nacięć i wypełnić je farszem.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać ziarna kminu, zamieszać, dodać imbir, chili, kostkę rosołową i miętę. Zamieszać. Dodać ziemniaki i smażyć ok. 2 minut, stale mieszając. Posypać całość kolendrą i sezamem, zamieszać i od razu podawać.

* Zamiast gotowania, ziemniaki można również upiec w piekarniku. Należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i piec przez około 20-25 minut.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o