Sałatki z ananasem to propozycja na oryginalne, sylwestrowe przystawki. Świeżego ananasa warto wykorzystać do wytrawnych przystawek, zwłaszcza sałatek. Sałatki z ananasem można podawać w pucharkach lub na półmiskach, pięknie przystrojonych kawałkami ananasa. Smacznego!

Sałatka ananasowo-cebulowa

Składniki:

4 cebule (120g)

1 mała puszka krojonego ananasa

Sos:

50 g majonezu

2 łyżki soku ananasowego

sok z ½ cytryny

3 łyżki oleju

sól, biały pieprz mielony

1 łyżeczka curry

1 łyżka papryki

szczypta pieprzu kajeńskiego

3 krople sosu tabasco

Przybranie:

rzeżucha lub mięta

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić na krążki. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą, odczekać 2 minuty, odcedzić na sicie, ostudzić. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w paseczki.

Przygotować sos: majonez połączyć z sokiem ananasowym i sokiem z cytryny, wymieszać z olejem, doprawić na ostro. Połączyć sos z ananasem i cebulą, odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Sałatkę przełożyć do ozdobnej salaterki i udekorować rzeżuchą lub miętą.

* Sałatka doskonale pasuje do mięsa i ryb.

Sałatka Lukullusa

Składniki:

2 plastry ananasa

1 mały kalafior

2 pomarańcze

1 banan

2 pomidory

3 orzechy włoskie

Majonez

Przygotowanie:

Kalafiora ugotować w osolonym wrzątku, ostudzić, podzielić na różyczki. Pomarańcze obrać, wyfiletować, pokroić na małe kawałki. Banana pokroić w plasterki, ananasa na małe trójkąty. Kilka kawałków ananasa i pomarańczy zostawić do przybrania.

Pomidory umyć, posiekać w kostkę, delikatnie połączyć z owocami i kalafiorem. Orzechy posiekać, posypać sałatkę.

Wymieszać całość z majonezem. Sałatkę wyłożyć na półmisek i udekorować odłożonymi kawałkami ananasa i pomarańczy.

Sałatka „siedem filiżanek”

Składniki:

1 filiżanka filetów śledziowych

1 filiżanka ananasa

1 filiżanka jabłka

1 filiżanka cebuli

1 filiżanka selera

1 filiżanka ogórków konserwowych

1 filiżanka śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Śledzie drobno posiekać. Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń, miąższ pokroić w kostkę. (Można wykorzystać ananasa z puszki). Jabłko pokroić w kostkę.

Cebulę, selera i ogórki pokroić również w kostkę. Z wszystkich składników odmierzyć po 1 filiżance i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do sałatki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments