Sałatki z ananasem to propozycja na oryginalne, sylwestrowe przystawki. Świeżego ananasa warto wykorzystać do wytrawnych przystawek, zwłaszcza sałatek. Sałatki z ananasem można podawać w pucharkach lub na półmiskach, pięknie przystrojonych kawałkami ananasa. Smacznego!
Sałatka ananasowo-cebulowa
Składniki:
4 cebule (120g)
1 mała puszka krojonego ananasa
Sos:
50 g majonezu
2 łyżki soku ananasowego
sok z ½ cytryny
3 łyżki oleju
sól, biały pieprz mielony
1 łyżeczka curry
1 łyżka papryki
szczypta pieprzu kajeńskiego
3 krople sosu tabasco
Przybranie:
rzeżucha lub mięta
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić na krążki. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą, odczekać 2 minuty, odcedzić na sicie, ostudzić. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w paseczki.
Przygotować sos: majonez połączyć z sokiem ananasowym i sokiem z cytryny, wymieszać z olejem, doprawić na ostro. Połączyć sos z ananasem i cebulą, odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Sałatkę przełożyć do ozdobnej salaterki i udekorować rzeżuchą lub miętą.
* Sałatka doskonale pasuje do mięsa i ryb.
Sałatka Lukullusa
Składniki:
2 plastry ananasa
1 mały kalafior
2 pomarańcze
1 banan
2 pomidory
3 orzechy włoskie
Majonez
Przygotowanie:
Kalafiora ugotować w osolonym wrzątku, ostudzić, podzielić na różyczki. Pomarańcze obrać, wyfiletować, pokroić na małe kawałki. Banana pokroić w plasterki, ananasa na małe trójkąty. Kilka kawałków ananasa i pomarańczy zostawić do przybrania.
Pomidory umyć, posiekać w kostkę, delikatnie połączyć z owocami i kalafiorem. Orzechy posiekać, posypać sałatkę.
Wymieszać całość z majonezem. Sałatkę wyłożyć na półmisek i udekorować odłożonymi kawałkami ananasa i pomarańczy.
Sałatka „siedem filiżanek”
Składniki:
1 filiżanka filetów śledziowych
1 filiżanka ananasa
1 filiżanka jabłka
1 filiżanka cebuli
1 filiżanka selera
1 filiżanka ogórków konserwowych
1 filiżanka śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Śledzie drobno posiekać. Ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń, miąższ pokroić w kostkę. (Można wykorzystać ananasa z puszki). Jabłko pokroić w kostkę.
Cebulę, selera i ogórki pokroić również w kostkę. Z wszystkich składników odmierzyć po 1 filiżance i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do sałatki.