Sztandarowym daniem kuchni tunezyjskiej jest tajine, potrawka z warzyw i mięsa, godzinami prażona na wolnym ogniu, w specjalnym stożkowym, glinianym naczyniu. Podczas duszenia smaki składników cudownie się przenikają i tworzą genialny sos. Zapraszam do ugotowania tajine z kurczaka z cytryną w zwykłym garnku o grubym dnie. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Zaskoczcie domowników pysznym kurczakiem doskonale komponującym się z kuskusem, ryżem lub arabskim chlebkiem. Smacznego!
Składniki:
3 średniej wielkości marchewki
2 cebule
½ puszki cieciorki
4 udka z kurczaka
Skórka starta z 1 cytryny
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
Marynata:
1 łyżka nasion kolendry
3 ząbki czosnku
Po ½ łyżeczki: pieprzu, cynamonu, kuminu, imbiru, słodkiej papryki, harissy
2 łyżki oliwy z oliwek
Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Wyciąć kości z udek, mięso podzielić na spore kawałki, zachowując skórę.
Przygotować marynatę: kolendrę (najlepiej w moździerzu) utrzeć z pozostałymi przyprawami. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami.
Mięso natrzeć marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
Marchewkę obrać, pokroić w grube słupki.
Cebulę obrać, pokroić w ósemki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć zamarynowane mięso z kurczaka. Obsmażyć na rumiano z każdej strony.
Dodać marchewkę i cebulę, smażyć 5 minut.
Dodać ½ szklankę gorącej wody, dodać startą skórkę z cytryny, cieciorkę. Przykryć garnek pokrywką i dusić minimum 30 minut, na bardzo małym ogniu. Przed podaniem można posolić do smaku i posypać obficie natką pietruszki.
* Cieciorkę można zastąpić soczewicą, a harissę chilli.