Sztandarowym daniem kuchni tunezyjskiej jest tajine, potrawka z warzyw i mięsa, godzinami prażona na wolnym ogniu, w specjalnym stożkowym, glinianym naczyniu. Podczas duszenia smaki składników cudownie się przenikają i tworzą genialny sos. Zapraszam do ugotowania tajine z kurczaka z cytryną w zwykłym garnku o grubym dnie. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Zaskoczcie domowników pysznym kurczakiem doskonale komponującym się z kuskusem, ryżem lub arabskim chlebkiem. Smacznego!

Składniki:

3 średniej wielkości marchewki

2 cebule

½ puszki cieciorki

4 udka z kurczaka

Skórka starta z 1 cytryny

1 pęczek natki pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

Marynata:

1 łyżka nasion kolendry

3 ząbki czosnku

Po ½ łyżeczki: pieprzu, cynamonu, kuminu, imbiru, słodkiej papryki, harissy

2 łyżki oliwy z oliwek

Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Wyciąć kości z udek, mięso podzielić na spore kawałki, zachowując skórę.

Przygotować marynatę: kolendrę (najlepiej w moździerzu) utrzeć z pozostałymi przyprawami. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami.

Mięso natrzeć marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.

Marchewkę obrać, pokroić w grube słupki.

Cebulę obrać, pokroić w ósemki.

W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć zamarynowane mięso z kurczaka. Obsmażyć na rumiano z każdej strony.

Dodać marchewkę i cebulę, smażyć 5 minut.

Dodać ½ szklankę gorącej wody, dodać startą skórkę z cytryny, cieciorkę. Przykryć garnek pokrywką i dusić minimum 30 minut, na bardzo małym ogniu. Przed podaniem można posolić do smaku i posypać obficie natką pietruszki.

* Cieciorkę można zastąpić soczewicą, a harissę chilli.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments