Budową ścieżki pieszo-rowerowej oraz naturalnego placu zabaw rozpocznie się realizacja parku, który ma powstać na terenie górek czechowskich w Lublinie.

Według zapowiedzi, nowy trakt ma połączyć komunikacyjnie dwie dzielnice, Sławin i Czechów, co ułatwi mieszkańcom Lublina korzystanie z zielonej przestrzeni górek. Zarówno ścieżka, jak i plac zabaw wykorzystują istniejące ukształtowanie i naturalne zbocza terenu.

– Od początku pracy nad koncepcją główną parku jego ideą jest zachowanie naturalistycznego charakteru terenu, przy jednoczesnej realizacji zasadniczych celów: ochrony krajobrazu i udostępnienia terenu parku mieszkańcom Lublina – wyjaśnia Piotr Szkołut, architekt krajobrazu z firmy Garden Concept, która odpowiada za projekt parku.

Pierwszym etapem realizacji 75 hektarowego parku będzie budowa ścieżki pieszo-rowerowej o długości około kilometra. Będzie to łącznik spinający komunikacyjnie dwie dzielnice: Sławin i Czechów. Dzięki temu teren zieleni na górkach czechowskich ma stać się bardziej dostępny dla mieszkańców. Nawierzchnia ścieżki będzie czynna hydrologicznie i wykonana zostanie z odpowiednio zagęszczonych, przepuszczalnych warstw kruszywa naturalnego. Jej przebieg wykorzystuje istniejące ukształtowanie terenu i nawiązuje do wyjątkowych walorów krajobrazowych górek. Nowy trakt połączy istniejące pieszo-rowerowe trasy miejskie ul. Poligonowej i ul. Koncertowej.

Dodatkowo wygodniejsze wejście na teren górek ułatwi korzystanie mieszkańcom Lublina z zielonej przestrzeni tego terenu. Trasa będzie oświetlona i wyposażona w elementy małej architektury, jak ławki, kosze na śmieci z segregacją odpadów, stojaki na rowery czy tablice informacyjne. Wejścia zaznaczone będą indywidualnie zaprojektowanymi witaczami z nazwą parku.

Jako dodatkową atrakcję przy ścieżce zaplanowano naturalny plac zabaw, który będzie w przyszłym parku jednym z czterech miejsc dla najmłodszych użytkowników. Znajdą się tu urządzenia zabawowe z drewna o naturalnej strukturze. Pojawią się konstrukcje sprawnościowe: kolejka linowa, konstrukcja do balansowania, zjeżdżalnie, tunel, skarpa wspinaczkowa ze zjeżdżalniami, czy duża piaskownica.

Zaprojektowano również sprzyjającą integracji nietypową huśtawkę na planie sześciokąta z miejscami do siedzenia dla maluchów i starszych dzieci. W pobliżu miejsca zabaw została zaprojektowana oryginalna forma zadaszenia inspirowana kształtem zaczerpniętym z natury. Może ona stać się doskonałą kryjówką w czasie zabaw, schronieniem przed słońcem i deszczem.

Inwestor zapewnia też, że zostaną zastosowane rozwiązania wykorzystujące istniejące zagłębienia terenu i trasy spływu wody opadowej ze skarp pod tzw. błękitną infrastrukturę.

Projekt zakłada też zachowanie istniejącej roślinności i wykorzystanie jej w kompozycjach zieleni. Możliwe będą jedynie uzupełnienia gatunkami zbliżonymi do nich.

Fot. Wizualizacje inwestora

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o