Subiektywny ranking jogurtów naturalnych

1
2911

W każdym sklepie mamy do wyboru mnóstwo jogurtów naturalnych. Ale czy napis „naturalny”, „bez dodatku cukru”, „bez zbędnych barwników”, „bez konserwantów” daje nam gwarancję dobrego smaku i wysokiej jakości? Czy każdy jogurt naturalny jest całkowicie naturalnym produktem?

Dobry jogurt powinien składać się wyłącznie z mleka i bakterii. Taki warunek spełniają jedynie jogurty naturalne. Ale jak się okazuje nie wszystkie. Producenci często umieszczają na etykiecie napis „jogurt naturalny”, ale mają na myśli brak dodatków smakowych.

Zachęcam Was, byście wybierali te jogurty, które mają najmniej składników. Tym razem postanowiłam sprawdzić, czym różnią się od siebie jogurty naturalne dostępne w lubelskich sklepach i ocenić ich smak, konsystencje, skład, cenę oraz estetykę opakowania.

Ocenie poddałam 10 jogurtów naturalnych: „Primo” Zott, „Sokólski” Mlekpol Sokółka, „Polski” Mlekovita, „Z maślanką” OSM Bychawa, Danone, Krasnystaw, „Bieluch” Chełm, „Bio” Bakoma, „Kremowy” Tola, „Nadbużański” SM Chełm.

1Jogurt „Bio” Bakomy

W rankingu najlepiej wypadł, zajmując 1 miejsce, jogurt „Bio” Bakomy. Przyznałam mu najwyższą ocenę za smak, konsystencję, skład oraz opakowanie. Był najsmaczniejszy, idealny zarówno do deserów, jak i do sałatek. Pomimo bardzo wysokiej ceny, w porównaniu z pozostałymi jogurtami (1,69 zł za kubeczek 140g) i najniższej ocenie w tej kategorii, utrzymał się na prowadzeniu.

2Jogurt „Nadbużański” SM Chełm oraz jogurt „Primo” Zott

Drugie miejsce ex aequo zajął jogurt „Nadbużański” SM Chełm oraz jogurt „Primo” Zott.

Jogurt „Nadbużański” najwyższe oceny uzyskał za smak, konsystencję i opakowanie. Niższą punktację dostał za skład oraz niską za cenę (1,89 zł za kubeczek 200g). Był równie smaczny i uniwersalny co zwycięzca, miał przy tym cudownie śmietankowy smak, ale niższa punktacja za ilość składników, odebrała mu pierwszą lokatę.

Jogurt „Primo” najwyższe oceny uzyskał za smak i konsystencję, dobrą za opakowanie , natomiast niższą za skład i cenę (1,29 zł za 180g). Wyróżniał się kremowym smakiem i lekką konsystencją, był bardzo delikatny i również doskonały jako dodatek do słodkich i wytrawnych dań.

3Jogurt „Polski” Mlekovity

Trzecie miejsce przypadło jogurtowi „Polski” Mlekovity. Dobre oceny uzyskał za smak, skład, opakowanie, średnią punktację za skład i cenę (0,99 zł za 150g). Był ogólnie smaczny, ale w mojej ocenie zbyt rzadki. Tak na marginesie, najwyższą punktację za najniższą cenę (0,75 zł za 190g) uzyskał jogurt „Kremowy” Tola.

4Poza podium

Pozostałe jogurty były takie sobie, w większości na podobnym poziomie: za kwaśne lub za słodkie, za rzadkie, wodniste, ze zbyt „bogatym” składem np. dodatkiem mleka w proszku. Jest to moja subiektywna opinia – Wy możecie mieć inne zdanie 🙂

Podsumowanie

Warto sięgać po jogurty naturalne, gdyż zawierają probiotyczne bakterie, posiadające pozytywny wpływ na odporność, zdrowie i dobrą kondycję organizmu. Dodatkowo są świetnym zamiennikiem śmietany.

Natomiast inaczej wygląda kwestia związana ze spożywaniem jogurtów owocowych. Unikajmy ich, gdyż są nafaszerowane dużą ilością cukru i częste spożywanie ich grozi cukrzycą. Średni kubek (330 g) jogurtu owocowego zawiera ok. 9 łyżeczek cukru, przy czym sacharozę często zastępuje się syropem glukozowo-fruktozowym, który powoduje większe zaburzenia metaboliczne niż zwykły cukier.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Teresa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Teresa
Gość
Teresa

W mojej ocenie najlepszy jest jogurt ;Nadbużański: SM Chełm