Dziś przygotowałam dla Was przepisy na błyskawiczne surówki ze składników, które zazwyczaj są pod ręką w każdym domu. Sprawdzają się jako uzupełnienie dań z mięsa i z ryb. Marchewka, cieniutko pokrojona w plasterki z rodzynkami jest pyszna i dekoracyjna. Groszek konserwowy z cebulką w delikatnym jogurtowym sosie zaskakuje prostotą, a por jest pikantny i z charakterem. Jedzmy surówki! Smacznego 🙂
Surówka z marchewki z rodzynkami
Składniki:
3 marchewki
100 gr rodzynek
3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Marchewkę umyć i obrać ze skórki. Pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej przy użyciu tarki z krajalnicą lub robota).
W miseczce wymieszać marchewkę z rodzynkami i majonezem.
Surówka z groszku konserwowego
Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
½ cebuli
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w drobną kostkę.
W miseczce wymieszać odsączony groszek, cebulę, majonez z jogurtem. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać.
Surówka z pora
Składniki:
1 por
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pora oczyścić, umyć. Odciąć zieloną część (wykorzystać ją np. w zupie), przekroić wzdłuż na pół i drobno posiekać. Przełożyć do miseczki, posypać solą i delikatnie pougniatać ręką. Odstawić na 15 minut.
Dodać majonez, popieprzyć do smaku, wymieszać.