Dziś przygotowałam dla Was przepisy na błyskawiczne surówki ze składników, które zazwyczaj są pod ręką w każdym domu. Sprawdzają się jako uzupełnienie dań z mięsa i z ryb. Marchewka, cieniutko pokrojona w plasterki z rodzynkami jest pyszna i dekoracyjna. Groszek konserwowy z cebulką w delikatnym jogurtowym sosie zaskakuje prostotą, a por jest pikantny i z charakterem. Jedzmy surówki! Smacznego 🙂

Surówka z marchewki z rodzynkami

Składniki:

3 marchewki

100 gr rodzynek

3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Marchewkę umyć i obrać ze skórki. Pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej przy użyciu tarki z krajalnicą lub robota).

W miseczce wymieszać marchewkę z rodzynkami i majonezem.

Surówka z groszku konserwowego

Składniki:

1 puszka groszku konserwowego

½ cebuli

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

W miseczce wymieszać odsączony groszek, cebulę, majonez z jogurtem. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać.

Surówka z pora

Składniki:

1 por

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pora oczyścić, umyć. Odciąć zieloną część (wykorzystać ją np. w zupie), przekroić wzdłuż na pół i drobno posiekać. Przełożyć do miseczki, posypać solą i delikatnie pougniatać ręką. Odstawić na 15 minut.

Dodać majonez, popieprzyć do smaku, wymieszać.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o