Jest to bardzo prosta metoda na przyrządzenie filetów z dorsza lub z innych gatunków ryb. Tak przyrządzona ryba jest bardzo smaczna, a dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że danie robi się błyskawicznie i to w jednym garnku. Dorsz jest cudownie soczysty, z lekką cytrynową nutą. Danie jest niebywale lekkie i polecam je wszystkim, ceniącym dania fit. Smacznego!
Składniki:
80 dag filetów z dorsza
50 dag pomidorów
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
Kapary lub oliwki
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
Tymianek, pieprz cytrynowy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Sparzyć pomidory i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć czosnek roztarty z solą, zamieszać i od razu dodać cebulę. Chwilę lekko podsmażyć, dodać pomidory i kapary (lub oliwki), smażyć 3 minuty.
Na wierzchu ułożyć filety z dorsza i dusić pod przykryciem, na małym ogniu 30 minut.