Jest to bardzo prosta metoda na przyrządzenie filetów z dorsza lub z innych gatunków ryb. Tak przyrządzona ryba jest bardzo smaczna, a dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że danie robi się błyskawicznie i to w jednym garnku. Dorsz jest cudownie soczysty, z lekką cytrynową nutą. Danie jest niebywale lekkie i polecam je wszystkim, ceniącym dania fit. Smacznego!

Składniki:

80 dag filetów z dorsza

50 dag pomidorów

2 duże cebule

2-3 ząbki czosnku

Kapary lub oliwki

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka soku z cytryny

Tymianek, pieprz cytrynowy, sól, pieprz

Przygotowanie:

Filety skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Sparzyć pomidory i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć czosnek roztarty z solą, zamieszać i od razu dodać cebulę. Chwilę lekko podsmażyć, dodać pomidory i kapary (lub oliwki), smażyć 3 minuty.

Na wierzchu ułożyć filety z dorsza i dusić pod przykryciem, na małym ogniu 30 minut.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o