Przesilenie wiosenne często wiąże się z chwilowym osłabieniem organizmu i zwiększoną podatnością na infekcje. Zmieniająca się z dnia na dzień pogoda nie ułatwia walki z przeziębieniami, szczególnie jeżeli mamy słabszą odporność. Aby temu zapobiec warto sięgnąć po naturalne metody wspomagające odporność naszego organizmu.

Układ odpornościowy chroni nasze organizmy przed intruzami czyhającymi na nasze zdrowie. Wśród nich znajdują się zarówno czynniki biologiczne: bakterie, wirusy, grzyby oraz wiele innych mikroorganizmów, jak i fizyczne, takie jak toksyny czy substancje obce. W interesie naszego zdrowia jest, żeby układ immunologiczny działał jak najlepiej. Osłabiają go m.in.: brak snu, zmęczenie, stres, nieodpowiednia dieta, brak ruchu, leki oraz alkohol. Jedynie sprawna praca układu immunologicznego pozwala na unikanie infekcji, dlatego warto wspierać jego pracę stosując np. dobre zioła na odporność. Wiele surowców roślinnych doskonale stymuluje pracę układu immunologicznego, minimalizując ryzyko infekcji. Wybraliśmy dla was pięć takich ziół.

Czystek

Jest jednym z największych źródeł polifenoli, czyli silnych antyoksydantów, które wspierają pracę układu immunologicznego. Polifenole pomagają również złagodzić objawy przeziębienia i grypy. Stąd właśnie biorą się antywirusowe i przeciwgrzybiczne właściwości czystka, które wzmacniają odporność całego organizmu, utrudniając namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów. Czystek może być stosowany w postaci herbatek lub tabletek. Poza podnoszeniem odporności czystek wykazuje wiele innych właściwości leczniczych np. działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, opóźnia procesy starzenia, oczyszcza organizm z toksyn.

Jeżówka purpurowa

Skutecznie zapobiega zakażeniom, które rozwijają się u osób o zmniejszonej odporności. Swoje korzystne działanie zawdzięcza występowaniu pochodnych kwasu kawowego, alkiloamidów, wielocukrów i glikoprotein. Mają one wpływ na zwiększenie liczby białych krwinek i komórek śledziony, przez co pobudzają obronne siły organizmu. Efekty działania Jeżówki widoczne są dopiero po 3-4 tygodniach. Po miesiącu stosowania należy zrobić 14-dniową przerwę. Czas jednego etapu kuracji profilaktycznej nie powinien przekraczać 10 dni przy codziennym zażywaniu i 20 dni – przy podawaniu co drugi dzień.

Lipa

Lipa to zioło, którego właściwości lecznicze wynikają ze składu. Kwiatostan lipy zawiera wiele prozdrowotnych substancji, przede wszystkim flawonoidy, fitosterole, śluzy i garbniki, a także kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C i PP. Ekstrakt z lipy to naturalny i skuteczny sposób na przeziębienie i gorączkę, stanowi doskonały środek do walki z wszelkiego rodzaju infekcjami układu oddechowego, ale wspomaga też ogólną odporność organizmu. Lipę można zebrać samemu z drzew oddalonych od skupisk miejskich lub kupić gotowy susz w aptece czy sklepie zielarskim.

Czarny bez

Czarny bez to znany od wieków naturalny sposób na przeziębienie i odporność. W aptece bez recepty dostępny jest w postaci nalewki, herbatki i tabletek. Do celów leczniczych wykorzystuje się głównie kwiaty i owoce, bogate we flawonoidy, sterole, kwasy organiczne i fenolowe, olejki, związki śluzowe, sole mineralne i witaminy. Czarny bez działa napotnie, rozgrzewająco, przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Owoc rośliny dodatkowo zwalcza wirusy, stymuluje układ odpornościowy oraz wycisza stany zapalne.

Gojnik

Mniej znana w Polsce roślina, która występuje na terenie Grecji w 12 odmianach. Ta niezwykła roślina wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Działa wzmacniająco na układ odpornościowy. Jej picie zaleca się w okresie, gdy łatwo o infekcję. Łagodzi ból gardła i zmniejsza objawy chorób układu oddechowego. Herbata z gojnika wspomaga również układ krążenia i pomaga w oczyszczaniu organizmu.

Poza ziołami wspomagającymi odporność, warto zwrócić również uwagę na rośliny, które działają jak naturalne antybiotyki.

Czosnek

Najbardziej znana w naszym kraju naturalna broń w walce z infekcjami. W swoim składzie ma wiele minerałów i witamin (A, C i z grupy B) oraz alliinę, która przechodzi w allicynę i odpowiada za charakterystyczny zapach. Allicyna posiada właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze, hamuje rozwój Helicobacter pylori odpowiedzialnej za groźne choroby żołądka. Osoby, które nie lubią charakterystycznego smaku lub zapachu czosnku, mogą stosować preparaty w tabletkach.

Cebula

Również zawiera allicynę, a poza tym szereg witamin i minerałów. Wielu z nas pamięta syropy z cebuli, które podawały nam nasze mamy i babcie w trakcie infekcji. Oprócz działania przeciwbakteryjnego, preparaty z cebuli znalazły zastosowanie w leczeniu ran i zapobieganiu powstawania blizn.

Oregano

W postaci olejku ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Odpowiada za to znajdujący się w olejki z oregano karwakol. Substancja ta jest skuteczna w walce z grzybami Candida albicans (przyczyna trudnych do leczenia grzybic) oraz z gronkowcem złocistym.

Jak jeszcze można zwiększyć odporność

• hartowanie organizmu np. naprzemienne prysznice zimne-ciepłe,

• przebywanie na świeżym powietrzu – aktywność fizyczna, spacery,

• dieta bogata w warzywa i owoce zawierające antyoksydanty,

• dbanie o regenerację organizmu i dobry sen,

• rezygnacja z używek,

• stosowanie ziół i preparatów wzmacniających odporność ( np. tran, czosnek, aloes…itp.)

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o