Ślub i wesele. Jak wybrać lokal weselny

0
199

Zanim zaczniemy szukać restauracji, w której zorganizujemy nasze wesele, określmy nasze oczekiwania. Każdą salę można dostosować, przyozdobić, ale są rzeczy, których nie da się zmienić. Podpowiadamy, na co powinniśmy zwrócić uwagę przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Koszty

Podstawową informacją, jaka interesuje Młodą Parę jest cena wynajęcia lokalu. Zazwyczaj jest to koszt za jedną osobę (tzw. talerzyk) pomnożony przez liczbę osób. Z reguły nie ma dodatkowej opłaty za udostępnienie sali. Czasami lokale ukrywają mniejsze koszty, o które trzeba dopytywać. Cena za osobę w dużej mierze zależy od danego pakietu i usług w nim zawartych. Stawki za salę weselną mogą być różne, w Lublinie średnio wahają się od 160 zł do nawet 260 zł za osobę. Niezwykle ważne jest, by zapytać, ile będziecie musieli zapłacić za dzieci oraz osoby z obsługi – zespół, fotografa. Dowiedzcie się też, kiedy będziecie musieli opłacić salę – przed ślubem, po, a może będzie to podzielone na dwie transze.

Termin

Dostępność sali jest kluczową kwestią i to właśnie o datę ślubu pytają na początku menadżerowie lokalu. Jeżeli planujecie ceremonię na wiosenne lub letnie miesiące, pomyślcie o rezerwacji sali zaraz po zaręczynach.

– Rok z reguł to okres bezpieczny. Terminy w czerwcu, lipcu i wrześniu rozchodzą się jako pierwsze – mówi Anna Łata, menadżer Hotelu Agit. – W 2018 roku w porównaniu z wcześniejszymi latami jest zdecydowanie więcej rezerwacji. Zauważam jednak tendencję do późniejszego organizowania miejsca weselnego przez Pary Młode. Większość tegorocznych terminów zostało zarezerwowanych ok. 9-10 miesięcy temu.

Termin ma również duży wpływ na cenę wynajmu lokalu. Jeżeli planujemy ślub w zimie lub w inny dzień tygodnia niż sobota, koszt za osobę może zmaleć nawet o połowę.

Menu

Dobra kuchnia jest trzecią najważniejszą kwestią przy wyborze miejsca weselnego. Jeżeli jedzenie będzie niesmaczne, goście zapamiętają to na długi czas i wpłynie to negatywnie na ocenę całego wesela. Zapytajcie się, czy lokal przygotuje osobne dania dla osób na dietach oraz menu dla dzieci i czy jest to opcja dodatkowo płatna. Niestety coraz rzadziej organizowane są spotkania degustacyjne, a szkoda, bo czasami ciężko jest wybrać wiele dań tylko po ich nazwie.

– Każdy ma swoje preferencje smakowe, a poznając kilka pozycji menu łatwiej jest wybrać całą resztę. Odbiegamy od tradycyjnych dań, serwujemy potrawy w wydaniu fusion – opowiada pani Anna. – Jednym z naszych atutów jest szef kuchni, Jean Bos – mistrz kucharski Belgii i Francji. Serwuje on wyjątkowe dania kuchni molekularnej, między innymi mięsa przygotowywane metodą sous-vide.

Liczba gości

Niektóre lokale organizują przyjęcia od minimalnej liczby gości, np. 100 lub 150 osób. Warto zapytać o to na początku, by nie okazało się, że musicie dopłacać za puste miejsca. Wielkość sali również ma kluczowe znaczenie. Przecież nikt nie chce, żeby goście siedzieli w tłoku, a parkiet był tak zapchany, że nawet nie można swobodnie zatańczyć. Ogromna sala przy niewielkim weselu także nie jest dobrym rozwiązaniem, bo sprawia wrażenie pustej, jakby spora część zaproszonych osób nie przyszła.

Lokalizacja

Sprawdźcie, jak daleko jest położony lokal od kościoła. Długa jazda autokarem może być mało przyjemna dla gości. Wybierając salę w mieście zwróćcie uwagę na to, czy na terenie hotelu/domu weselnego znajduje się duży, darmowy parking. Zastanówcie się też, czy zależy wam na placu zabaw dla dzieci oraz miejscu (np. ogrodzie, tarasie), do którego mogą wyjść uczestnicy wesela, by się przewietrzyć.

Oferta

Obecnie lokale oferują usługi weselne w pakietach. Należy zwrócić uwagę na liczbę dań gorących oraz przystawek, czy owoce i ciasta są w cenie, czy trzeba je osobno zamawiać oraz jak wygląda kwestia napojów (kawa, herbata, woda, soki, napoje gazowane).

Najczęściej w tańszych pakietach alkohol nie jest uwzględniony, wtedy trzeba za niego dopłacić lub zapewnić go we własnym zakresie. W takiej sytuacji możliwe, że trzeba będzie zapłacić tzw. korkowe, czyli opłatę za każdą butelkę, która będzie postawiona na stole. Zdarza się również, że obsługa nie roznosi alkoholu spoza lokalu i wtedy ktoś z gości (np. świadek) musi dbać o to, by butelki na stołach nie stały puste.

Zapytajcie o pokrowce na krzesła, kwiaty, czy dekoracje. Dowiedzcie się, kto ma rozstawić winietki na stołach oraz czy atrakcje takie jak stół wiejski są dodatkowo płatne.

Nocleg i poprawiny

Jeśli macie przyjezdnych gości, upewnijcie się, że w lokalu są pokoje noclegowe. Wygodniej jest położyć gości w tym samym miejscu, w którym się bawią, niż organizować przejazdu między różnymi lokalami. Zapytajcie osobę odpowiedzialną za wasze wesele o zniżki za nocleg. Niższa cena za pokój dla gości jest częstą praktyką. Upewnijcie się, że wszyscy dostaną śniadanie oraz do której godziny trwa doba hotelowa.

W niektórych domach weselnych jest kilka przyjęć w jednym czasie. W takim wypadku warto zapisać w umowie, ile miejsc chcecie mieć zarezerwowanych dla siebie, żeby nie okazało się, że wszystkie pokoje są już zajęte.

Okazuje się, że poprawiny nie są już oczywistą kwestią. Zazwyczaj pary młode organizują je w domu lub całkowicie z nich rezygnują.

Fot. Hotel Agit Congress & SPA

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o