Rabarbar to wspaniała roślina do gotowania, pieczenia i przetworów, tych na słodko, jak i wytrawnych. Dzięki swej intensywnej barwie i wyrazistemu – kwaśnemu smakowi również świetna do słodkich wypieków. Sezon na rabarbar trwa krótko, wiec korzystajmy z jego walorów i pieczmy, gotujmy i zamykajmy go w słoiki na wszelkie możliwe sposoby. Smacznego!

Składniki:

1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
80 g masła, roztopionego i całkowicie ostudzonego
3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
2 łyżki startej skórki z cytryny
3 łyżki rumu
6 łodyg rabarbaru

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę (rozmiar 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i obsypać odrobiną mąki.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, odstawić.

W misce ubić mikserem lub trzepaczką jajka, żółtka i cukier, mieszać bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Dodać roztopione masło, jogurt, skórkę z cytryny i rum, zamieszać.

Dodać mąkę, zamieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy.

Rabarbar przyciąć na 3 części, wyłożyć nim całą powierzchnię ciasta (większe kawałki są lepsze, gdyż nie zapadają się podczas pieczenia ciasta).

Odstawić formę wypełnioną ciastem na 20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika obficie posypać wierzch ciasta zwykłym cukrem. Piec przez 55-60 minut. Przed wyjęciem z formy, po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto na 10 minut.

* Ciasto z rabarbarem można podawać razem z lodami śmietankowymi.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments