Cebularz, unikalny tradycyjny wypiek, dzięki prostej recepturze oraz tanim składnikom, stał się przysmakiem wszystkich. Przetestowałam te najbardziej popularne wśród lublinian i stworzyłam mój prywatny ranking.

Oryginalny cebularz lubelski to pszenny, okrągły placek o średnicy od 5 do 25 cm, z dwukrotnie większym dodatkiem cukru i masła niż zwykłe ciasto pszenne. Na jego powierzchni znajduje się farsz z pokrojonej w kostkę cebuli z makiem. Brzeg cebularza posiada zarumienioną krawędź od pół do półtora centymetra.

Obecnie cebularz doczekał się wielu naśladowców. Przeróżne cebularzyki, cebulaczki czy placki z cebulą wypiekane są w całej Polsce, ale tylko na Lubelszczyźnie można zjeść oryginalnego cebularza. Od kilku lat „Cebularz lubelski” jest produktem chronionym w Unii Europejskiej. W naszym regionie, certyfikat potwierdzający wypiekanie oryginalnych cebularzy posiada tylko pięć piekarni.

Każdy mieszkaniec Lublina ma swoją piekarnię czy sklep, w których kupuje ulubione cebularze. Postanowiłam przekonać się, które są najsmaczniejsze, czy bardzo różnią się od siebie wyglądem i smakiem. Chciałam sprawdzić, w czym tkwi sekret dobrego cebularza.

W centrum miasta oraz niedaleko mojego domu udało mi się kupić cebularze z 8 różnych piekarni. W kilku odwiedzanych sklepach było za wcześnie (8 rano) lub za późno (16), by je dostać. Najwyraźniej cebularze są ulubionym drugim śniadaniem lublinian i najlepiej jest je kupować przed południem.

Testowałam cebularze wykonane w piekarniach: Kuźmiuk, Grela, Mielnik, Halina, Społem PSS Lubin, 7 Zbóż Aldik Nova, Piekarnia-Cukiernia Marcin Orlikowski oraz w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 1 w Lublinie.

1 Piekarnia-Cukiernia Marcin Orlikowski

W rankingu najlepiej wypadł cebularz z Piekarni-Cukierni Marcin Orlikowski. Pomimo grubego ciasta przyznałam mu maksymalną punktację we wszystkich 4 kategoriach (ogólny wygląd, ogólny smak, ciasto, farsz). Pięknie się prezentował, miał przepyszne ciasto oraz cebulę z makiem, wszystko w idealnych proporcjach.

2Piekarnia Kuźmiuk

Na drugim miejscu znalazł się cebularz z Piekarni Kuźmiuk. Wygląd miał idealny oraz przepyszny farsz, ale przyznałam mu nieco niższą punktację za ciasto.

3Piekarnia Mielnik

Trzecie miejsce przypadło Piekarni Mielnik, której cebularz miał wyśmienity farsz, ale przeciętny wygląd ze słabym, zapychającym ciastem.

4Poza podium

Pozostałe cebularze nie były złe. Moim zdaniem, ich poziom był porównywalny, dlatego przyznałam im wszystkim 4 miejsce. Jak dla mnie (ale każdy może mieć inny gust), miały odrobinę za mało farszu i nie były zbyt starannie wykonane (może piekarz miał gorszy dzień?). Ale z pewnością zadowoliłyby każdego głodnego 😉

Na wyróżnienie zasługuje cebularz wykonany  w warsztatach Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1 w Lublinie. Zrównał się w ocenach z cebularzami wyprodukowanymi przez profesjonalne piekarnie: Piekarnię Helena i 7 Zbóż Aldik Nova.

Ps. Zachęcam Was też do odwiedzenia Muzeum Cebularza, które znajduje się przy ul. Szewskiej 4. Tam poznacie przepis na cebularza i jego legendę, a w czasie wizyty zostaniecie piekarzem, który stworzy swojego autorskiego cebularza.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
6 lat temu

Bardzo trafne spostrzeżenia. Najlepsze cebularze wg mnie są w sklepie piekarniczym przy targu na ul. Braci Wieniawskich.. Niestety, są ba zapisy. Pieczone raz dziennie, trzeba trafić. Ciasto cienkie i chrupiące, dużo farszu. Pycha!

Świebodzinianka
Świebodzinianka
6 lat temu

Uwielbiam cebularze!!! Niestety, ostatnio mam rzadko okazję je jeść a zjem każdy bardzo chętnie, bez znaczenia w jakiej piekarni zostanie upieczony 😉
Pozdrawiam wszystkich cebularzowych łasuchów !

piotr
Editor
piotr
6 lat temu

Oskroba i długo, długo nikt! Chrupiący aż strach!

Asia
Asia
6 lat temu

Absolutnie najlepsze cebularze pochodzą z piekarni Kuźmiuk.

Zuza
Zuza
6 lat temu

Bardzo lubię cebularze z dużą ilością maku i cebuli. Dziękuję Pani Małgosiu za ten ranking. Na pewno każdy znajdzie wśród nich swój ulubiony. Z niecierpliwością czekam na kolejne rankingi z produktami z naszego regionu! Może pieróg biłgorajski?

Bartek
Bartek
6 lat temu

za dobrego cebularza zawsze piwo (tylko Perła)