Jajka faszerowane to uniwersalna przystawka. Są smaczne, łatwe do przygotowania i zawsze się udają. Do farszu można wykorzystać wszystko i modyfikować w zależności od tego, co w danym momencie mamy pod ręką. Najważniejsze, by do ich nadzienia lub dekoracji wykorzystać dużo zdrowej zieleniny oraz sezonowych składników takich jak np. rzodkiewki z rzeżuchą. Smacznego!

Jaja faszerowane serem pleśniowym

Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo

15 dag sera pleśniowego (rokpol, lazur)

4 łyżki masła

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub arachidowych

3 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha)

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki.

Ser pleśniowy pokruszyć, dodać masło i zmiksować.

Orzechy posiekać, dodać do sera. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Masę serową nałożyć na połówki jajek, formując górkę (ew. użyć szprycy do kremów).

Posypać zieleniną i udekorować połówkami orzechów.

Jaja faszerowane awokado

Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo

1 średniej wielkości awokado

1 łyżka posiekanej zieleniny (natka pietruszki, melisa)

1 łyżka śmietany 18%

1 średniej wielkości ogórek konserwowy

2 łyżki soku z cytryny10 połówek orzechów włoskich

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki i delikatnie usunąć żółtka.

Awokado zmiksować ze śmietaną na jednolitą masę, dodać pokruszone żółtka, dokładnie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Ogórek odsączyć z zalewy i drobno posiekać, dodać do masy z awokado i wymieszać.

Zieleninę posiekać, dodać do masy, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Masę wyłożyć na wydrążone jaja, udekorować orzechami.

Jaja faszerowane anchois

Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo

10 filetów anchois (lub 1 filet śledziowy)

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżki masła

½ łyżeczki musztardy

½ łyżeczki sosu tabasco

3 łyżki zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, kolendra)

Mielona, ostra papryka

Przygotowanie:

Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki i delikatnie usunąć żółtka.

Masło utrzeć na krem, dodać przetarte przez sitko żółtka, sok z cytryny, musztardę i sos tabasco. Całość utrzeć na jednolitą masę.

Do każdej połówki jajka, w miejsce po żółtku, włożyć 1 filecik anchois, zwijając go w „ślimaczka”, na wierzchu wyłożyć masę z żółtek.

Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Uwaga!

W tym przepisie nie używamy soli.

Jaja faszerowane kawiorem

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

Pasta kawiorowa lub słoiczek kawioru

Majonez

Garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, melisa, szczypiorek)

Sól

Przygotowanie:

Jaja przekroić wzdłuż na połówki, delikatnie usunąć żółtka i przetrzeć je przez sitko.

Przetarte żółtka wymieszać z majonezem, kawiorem i doprawić do smaku.

Jaja napełnić masą i udekorować posiekaną zieleniną.

II wariant:

Jaja przekroić wzdłuż na połówki, delikatnie usunąć żółtka.

Białka napełnić kawiorem, przybrać odrobiną majonezu.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o