Sprawność intelektualna zależy od właściwej diety. To pokarmy uruchamiają setki mechanizmów wpływających na intelektualne funkcje mózgu. Stymulują produkcję enzymów, hormonów i chemicznych substancji zwanych neuroprzekaźnikami. Zwłaszcza neuroprzekaźniki odgrywają znaczącą rolę w procesach zapamiętywania i przypominania. Jak się odżywiać, by poprawić pamięć i koncentrację? Jakie jedzenie jest dobre dla mózgu?

Energia z węglowodanów złożonych

Mózg stale odbiera, przetwarza i przesyła miliony informacji. Choć niewielkich rozmiarów, jest bardzo energochłonny. Zużywa aż 20-25 proc. energii dostarczanej organizmowi (w życiu płodowym ponad połowę!). Jego pokarmem są glukoza i tlen.

Źródłem glukozy są węglowodany. Ale to nie oznacza, że jedząc cukier odżywiamy mózg. Cukier nie wymaga trawienia, błyskawicznie przenika do krwi i stanowi bombę kaloryczną. Tym samym stanowi spore utrudnienie dla trzustki, która musi wytworzyć dużą ilość insuliny, żeby taką ilość cukru zagospodarować. Jeżeli w tym czasie organizm nie potrzebuje zbyt dużo energii, cukier zamieni się w tłuszcz zapasowy.

Dobrym pokarmem są natomiast węglowodany złożone. Znajdują się one w nasionach, ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, niełuskanym ryżu, kaszach, ziemniakach, fasoli, soczewicy. Ich trawienie trwa pewien czas, więc cukier jest stopniowo uwalniany do krwi i może zostać dobrze zagospodarowany przez organizm.

Witaminy i minerały odżywiające mózg.

Szczególnie ważne dla rozwoju umysłowego są witaminy z grupy B i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których najbogatszym źródłem są ryby i oleje.

– Witaminy z grupy B, występują choćby w soi i właśnie w pieczywie z pełnego przemiału. Niedobór witaminy B3 powoduje m.in. osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność. Osoby jedzące słodycze i pijące alkohol potrzebują jej 2-3 razy więcej niż wynosi norma.

– Niacynę znajdziemy w tuńczyku, wątrobie, mięsie indyka, pełnym ziarnie zbóż, suchej fasoli i grochu, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych.

– Lecytyna w znacznym stopniu poprawia pamięć. Lecytyna występuje w orzeszkach ziemnych, soi i kiełkach pszenicy. Można ją także kupić w aptece.

– Żelazo to nośnik tlenu. Znajdziecie je w orzechach, roślinach strączkowych, owocach pestkowych, warzywach liściastych, rodzynkach. Jego niedobór upośledza zdolność rozumowania i uczenia się.

– Cynk, którego większe ilości wykrywa się w organizmach dzieci o wybitnej inteligencji, jest w ostrygach, obficie występuje też w pestkach dyni.

– Magnez razem z wapniem pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych. Chroni przed metalami ciężkimi, które uszkadzają mózg. Jest wypłukiwany z naszego organizmu przez kawę i alkohol oraz niszczony przez nikotynę. Warto łykać go w tabletkach, ponieważ trudno go przyswajamy.

– Potas wpływa pozytywnie na dotlenienie mózgu. Warto jeść bogate w potas: winogrona, banany, pomarańcze, morele, awokado, melony, nektarynki, brzoskwinie, pomidory i ziemniaki.

– Fosfor dodaje nam sił witalnych, poprawia inteligencję oraz nastrój. Dba również o naszą pamięć. Znajdziemy go w rybach.

– Kwas linolowy (CLA) wpływa na koncentrację i pamięć. Znajduje się w tłuszczach rybnych i roślinnych.

Kilka rad, by cieszyć się dobrą pamięcią

– Zadbaj o swoją dietę. Staraj się jeść codziennie ciemne pieczywo razowe i produkty z pełnego ziarna, owoce oraz warzywa. Nie zapominaj o tłuszczach rybnych i roślinnych. Pij również dużo wody mineralnej,

– Ruszaj się, nawet jeżeli to będzie tylko spacer. Oddychanie świeżym powietrzem wzbogaca krew w tlen. Jego brak zabija szare komórki, które się nie odradzają,

– Wysypiaj się. Dobry sen ma wpływ na odpowiednie dotlenienie organizmu i regenerację. Już 72 godziny bez snu wyniszczają mózg.

Listę produktów, które warto dodać do codziennej diety znajdziesz na poradnikzdrowie.pl

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o