Schab króluje na naszych stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Na popularność schabu wpływa jego delikatny smak, przystępna cena oraz bogactwo witamin z grupy B oraz A, duża ilość potasu, fosforu, magnezu, sodu, cynku. By był smaczny i soczysty wymaga odrobiny uwagi, gdyż podczas zbyt długiej i niepoprawnej obróbki termicznej często staje się twardy i suchy. Schab pieczony, podawany na gorąco idealnie pasuje do ryżu, ziemniaków i kasz, jest również pyszny i chętnie serwowany na zimno, w formie przystawki lub jako dodatek do kanapek . Smacznego!

Schab klasyczny

Składniki:

1 kg schabu

2 ząbki czosnku

Majeranek lub tymianek

2 łyżki smalcu

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Schab opłukać, wyciąć nadmiar tłuszczu.

Czosnek obrać z łupinek, posiekać i przecisnąć przez praskę. Mięso osolić, oprószyć pieprzem, natrzeć czosnkiem i majerankiem, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

W brytfance rozgrzać smalec, obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor, podlać 3 łyżkami gorącej wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do miękkości ok. 1 ½ godziny.

Od czasu do czasu schab odwracać na drugą stronę, polewać powstałym sosem. W razie potrzeby płyn uzupełnić wrzątkiem.

Po upieczeniu schab pokroić w plastry.

Do brytfanki z pozostałością po pieczeniu wlać kilka łyżek wrzącej wody, zagotować. Wykorzystać jako bazę sosu pieczeniowego.

Schab pieczony ze śliwkami

W połowie pieczenia schabu dodać wydrylowane, suszone śliwki (120 g). po upieczeniu mięsa śliwki wykorzystać do obłożenia schabu lub przetrzeć je razem z powstałym z pieczenia sosem.

Schab pieczony po mieszczańsku

Schab natrzeć solą, pieprzem, szałwią. Piec z dodatkiem pokrojonej w plastry 1 cebuli. W czasie pieczenia podlewać ¾ szklanki białego, wytrawnego wina. W połowie pieczenia dodać 100 g rodzynek (wcześniej namoczonych w wodzie) oraz 5 sztuk pokruszonych orzechów włoskich.

Schab pieczony po cygańsku

Schab posmarować musztardą i obłożyć cienkimi plasterkami słoniny. Piec z dodatkiem 1 cebuli z wciśniętym w nią 1 goździkiem.

Schab pieczony marynowany w cytrynie

Wycisnąć sok z cytryn (1/4 szklanki) i wymieszać z 2 łyżkami octu winnego. Schab marynować w miksturze przez dobę w chłodnym miejscu.

Na drugi dzień schab obsmażyć na oleju sojowym z dodatkiem 2 łyżek masła. Piec w piekarniku do miękkości.

Schab pieczony z kminkiem

Na 2 godziny przed pieczeniem mięso dodatkowo posypać utłuczonym w moździerzu (lub mielonym) kminkiem oraz skropić sokiem z 1 cytryny.

* Uwaga!

Do pieczenia najlepszy jest schab z lekko przerośniętym tłuszczem o wadze od 1 do 2 ½ kg.

Mięso najlepiej piec w temperaturze 180 stopni C, natomiast jeżeli nie jest obsmażane, w temperaturze 220 stopni przez pierwsze 15 minut po czym należy obniżyć temperaturę do 180 stopni C.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments