W Europie niezmiennie popularny już od średniowiecza, a co ciekawe, został wynaleziony przez Słowian, ponad tysiąc lat temu. Wytwarza się go na drodze fermentacji chleba razowego. Kwas chlebowy jest napojem idealnym na upały, a ze względu na korzystny wpływ na florę bakteryjną organizmu, również niebywale cenny dla zdrowia. Jest bardzo smaczny, naturalnie gazowany i przyjemnie kwaśny co powoduje, że przeżywa swój ponowny renesans. Jest prosty do sporządzenia, dlatego warto pokusić się o samodzielne przygotowanie go w domu. Na zdrowie!
Składniki:
½ kg czerstwego chleba żytniego, razowego na zakwasie
1 łyżeczka skórki otartej z 1 cytryny
150 g cukru
20 g drożdży
garść rodzynek
Przygotowanie:
Chleb pokroić w grubą kostkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Podpiekać przez 20-25 minut, aż wyschnie i się zarumieni.
Przygotować 4 litrowy słój. Przełożyć do niego chleb, zalać wrzącą wodą i odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie płyn przecedzić przez gazę, dodać cukier oraz drożdże rozpuszczone w ½ l ciepłej wody, skórkę z cytryny i ponownie przykryć gazą.
Słój ustawić w ciepłym i ciemnym miejscu (bez ekspozycji na słońce) na kolejne 24 godziny, do rozpoczęcia fermentacji.
Gdy kwas zacznie się pienić, po raz kolejny go przecedzić i przelać do szklanych butelek, napełniając je do 2/3 wysokości. Do każdej butelki wrzucić po kilka rodzynek i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 dni.
Butelki przechowywać w pozycji leżącej, w chłodnym i ciemnym miejscu.
* Kwas chlebowy jest gotowy do spożycia o 4 dniach, można go przechowywać w chłodnym miejscu do 4 tygodni.
Fot. Zdjęcie poglądowe