Większość z nas uwielbia włoskie makarony, gdyż można z nich przygotować szybkie i smaczne dania. Do jednych z popularniejszych należy makaron penne, przypominający rurki ukośnie ścięte, którego włoska nazwa pochodzi od sposobu dawnego cięcia pióra. Osoby będące na diecie nie muszą obawiać się tego, że makaron tuczy. Wystarczy dobrać odpowiednie dodatki unikając tłustych sosów, by przygotować w pełni dietetyczne danie. Smacznego!

Penne po wiejsku

Składniki:

(porcja na 4 osoby)

300 g makaronu rurki (włoskie penne)

2 ziemniaki

1 cebula

300 g włoskiej kapusty

30 g białej kiełbasy

4 łyżki oliwy z oliwek

½ kieliszka białego, wytrawnego wina

2 łyżki startego parmezanu

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę oczyścić, usunąć twarde unerwienie i pokroić w paseczki. Zagotować dużą ilość wody, do osolonego wrzątku włożyć poszatkowaną kapustę i gotować przez 15 minut. Dodać makaron i ziemniaki. Gotować aż makaron będzie al dente.

W rondelku zeszklić na oliwie cebulę, dodać pokruszoną kiełbasę, podsmażyć. Po kilku minutach wlać wino i odparować je na dużym ogniu. Penne z jarzynami odcedzić, przełożyć do ciepłej salaterki, posypać startym parmezanem, doprawić pieprzem i zalać sosem. Całość wymieszać i od razu podawać.

Penne z cukinią

Składniki:

300 g makaronu rurki (włoskie penne)

300 g cukinii

3 dojrzałe, mięsiste pomidory

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 pęczek bazylii

4 łyżki oliwy z oliwek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię pokroić w kostkę. Pomidory zanurzyć na minutę we wrzątku, wyjąć z wody, usunąć skórkę i nasiona, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, przełożyć do rondelka z oliwą i zeszklić na średnim ogniu.

Dodać cukinię, kilka listków bazylii, szczyptę soli i pieprzu, smażyć przez 7-8 minut na małym ogniu, mieszając często, najlepiej drewnianą łyżką. Dodać pokrojone pomidory, zwiększyć ogień i całość zagotować.

W tym samym czasie ugotować penne w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Kiedy makaron będzie al dente, odcedzić i połączyć z cukinią, posypać posiekaną bazylią i od razu podawać.

Penne z musem z czarnych oliwek

Składniki:

300 g makaronu rurki (prążkowanego)

Sól

Mus

200 g czarnych oliwek

40 g masła

2 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki kaparów

1 łyżka soku z cytryny

starta skórka z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Masło wyjąć z lodówki, podzielić na kawałki by zmiękło. Usunąć pestki z oliwek, drobno posiekać. Masło ucierać drewnianą łyżką, aż stanie się puszyste. Dodać posiekane oliwki i dobrze wymieszać.

Kapary odsączyć z zalewy i drobno posiekać. Połączyć z masłem z oliwkami, dodać startą skórkę cytrynową, oliwę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszać do uzyskania gładkiego kremu.

Ugotować penne w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Kiedy makaron będzie al dente, odcedzić i przełożyć do salaterki.

Do musu oliwkowego dodać 2 łyżki wody, w której gotował się makaron (ochłodzonej do temperatury pokojowej), wymieszać i polać nim makaron. Podawać na gorąco.

* Mus oliwkowy można przygotować 7 dni wcześniej, należy go przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments