Pod nową nazwą rusza druga edycja festiwalu kulinarnego, podczas którego lublinianie i turyści będą mogli spróbować lokalnych smaków, a także doświadczyć tutejszych tradycji kulinarnych podczas ciekawych wydarzeń. Festiwal „Kuchnia Inspiracji” rusza już 3 listopada.

Tematem przewodnim tegorocznego festiwalu będzie burak – warzywo uprawiane i jedzone na Lubelszczyźnie od wieków, a dziś wdzięczny składnik zup, sałatek, wytrawnych musów i soków. To także produkt rolniczy, która w sposób szczególny kojarzy się z naszym regionem i jego kuchnią.

Festiwal Kuchnia Inspiracji będzie trwał od 3 do 30 listopada 2023 r. W tym czasie zarówno mieszkańcy Lublina, jak i turyści będą mogli skosztować w 15 lubelskich restauracjach ponad 30 różnych dań nawiązujących do motywu przewodniego w ramach specjalnej wkładki do menu. W tegorocznej edycji festiwalu wezmą udział: Perłowa Pijalnia Piwa, Mandragora, Perliczka, Legendy Miasta, Ansaldo, Wytrawny, Ostro, Za Kulisami, Kulturalna, Staropolska, Prostu z Mostu, Trybunalska City Pub, Trzy Romanse, Mojo Kuchnia & Przyjaciele, Magia i Kalyna. Dzięki nieograniczonej fantazji kulinarnej lokalnych szefów kuchni na liście znalazły się w autorskie i tradycyjne odsłony barszczu, gofry, sałatki, kremy, tatar, a nawet desery!

Ponadto w ramach Festiwalu odbędą się wydarzenia nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W harmonogramie znalazły się obiady degustacyjne i warsztaty kulinarne, a także spacery z Przewodniczkami Inspiracji wiodące śladem lubelskich tradycji kulinarnych. Każdy ze spacerów zakończy się miłą, smaczną niespodzianką. Wiedzę na temat kuchni regionu, a także lokalne produkty i wyroby będzie można zdobyć również w sobotnie przedpołudnia podczas tematycznych targów w Lubartowskiej 77. Partnerem festiwalu jest także Burak ze Świdnika – producent przetworów, w tym soku z buraków.

Ciekawym wydarzeniem będzie współorganizowany z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie konkurs kulinarny dla studentów gastronomii. W szranki staną wyłonieni uprzednio śmiałkowie, którzy będą musieli w określonym czasie przygotować smaczne i atrakcyjnie wyglądające dania z burakiem w roli głównej. W jury, które oceni efekty ich zmagań, zasiądą wykładowcy uniwersyteccy i doświadczeni lubelscy szefowie kuchni. Rywalizacja zaplanowano na 24 listopada, kiedy świętujemy Dzień Buraka. Celem konkursu jest budowanie relacji między uczelnią a Miastem, a także zachęcanie młodej kadry gastronomicznej do podejmowania działań promujących dziedzictwo kulinarne Lubelszczyzny.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments