Znacie kogoś, kto nie lubi malin? Od dziecka pijemy sok z malin, który pomaga przy infekcjach, zimą chętnie rozgrzewamy się herbatkami malinowymi lub delektujemy nalewkami. Uwielbiamy również desery z malinami, serniki, lody i sorbet. Pycha! Niestety, sezon na maliny trwa tak krótko, dlatego wykorzystajcie go w pełni. Smacznego! 🙂

Konfitura malinowo – brzoskwiniowa z kokosem

Składniki:

½ kg malin

½ kg brzoskwiń

5 łyżek wiórków kokosowych

6 łyżek likieru kokosowego

½ kg cukru żelującego (2:1)

Przygotowanie:

Maliny przebrać.

Brzoskwinie sparzyć, odstawić na 10 minut, obrać ze skórki. Usunąć pestki, miąższ pokroić w sporą kostkę. W garnku połączyć z malinami, cukrem, wiórkami kokosowymi i likierem kokosowym. Wymieszać. Przykryć i odstawić na 2 godziny, by owoce puściły sok.

Słoiki opłukać, wyparzyć. Owoce zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotować 4 minuty, sprawić gęstość. Gorącą konfiturę na łożyć do słoików i natychmiast zamknąć.

Warianty:

Można zrezygnować z alkoholu i zastąpić go słodzonym mlekiem kokosowym.

Wymieszać konfiturę z naturalnym jogurtem – smakuje lepiej, niż kupowane w sklepach jogurty owocowe, sztucznie barwione i aromatyzowane.

Kisiel malinowy ze śmietaną

Składniki:

250 g malin

300 g czerwonych porzeczek

200 g czarnych porzeczek

125 g cukru

40 g skrobi spożywczej

2 łyżki płatków migdałowych

200 g śmietany 36%

Przygotowanie:

Owoce umyć i oczyścić. Czerwone i czarne porzeczki ugotować w ½ litra wody, aż się rozpadną. Sok przetrzeć przez sito, mocno wyciskając owoce. Przetarty sok zagotować z malinami. Dodać do smaku 100-125 g cukru.

Skrobię spożywczą wymieszać z odrobiną zimnej wody i dodać do gotującego się soku. Sok ogrzewać aż zgęstnieje. Kisiel wlać do miski i posypać płatkami migdałowymi oraz cukrem (dzięki czemu, na jego powierzchni nie utworzy się skórka). Ostudzić i pod przykryciem umieścić na 2 godziny w chłodnym miejscu.

Przed podaniem kisiel rozłożyć na głębokie talerze i fantazyjnie polać płynną śmietaną.

Mus z malin

Składniki:

½ kg malin

6-8 dag (3-4 łyżki) cukru pudru

3 białka

10 g (1 łyżka) żelatyny w proszku

Przygotowanie:

Owoce opłukać, ¼ owoców (nie uszkodzonych) pozostawić w całości, resztę przetrzeć przeć sitko by pozbyć się nasionek.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Żelatynę namoczyć w gorącej ( nie wrzącej) małej ilości wody.

Przecier połączyć z ubitą pianą, dodać rozpuszczoną żelatynę ubijając do momentu, aż masa zacznie się lekko zestalać.

Przełożyć do pucharków o ochłodzić w lodówce.

Udekorować odłożonymi malinami i podawać z dodatkiem drobnych ciasteczek lub bitej śmietany.

Sos z malin

Składniki:

1 szklanka przetartych malin

½ mleka zagęszczonego

3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać. Podawać do deserów z kasz, kremów i ciast.

Warianty:

W taki sposób można przygotować sos ze wszystkich owoców jagodowych.

Konfitura z malin – klasyk

Składniki:

1 kg malin

2 kg cukru

2-3 szklanki wody

Przygotowanie:

Z cukru i wody przygotować syrop i wysmażyć go do „nitki”. Maliny przebrać, umyć, dokładnie osączyć, osuszyć układając jedną warstwę na sicie lub półmisku.

Stopniowo wsypywać owoce na wrzący syrop, doprowadzając szybko do zawrzenia, następnie zmniejszając do minimum płomień (powinien przestać wrzeć) i znowu płomień powiększyć, doprowadzając go do ponownego zawrzenia.

Czynność tę powtarzać 7-8 razy.

Usmażone maliny wyjąć łyżką cedzakową do miski, a w syropie smażyć kolejno następne porcje owoców.

Na koniec wszystkie maliny wlać do miski, a ostatnią porcję – z syropem.

Pozostawić do ostygnięcia, poruszać kilkakrotnie miską.

Zimną konfiturę wkładać do słoików, do każdego wlać na wierzch kilka kropli spirytusu, zapalić i natychmiast słoik zamknąć.

Usmażone w ten sposób maliny znakomicie zachowują kształt i aromat.

Dobrze wysmażona konfitura powinna mieć intensywnie czerwony kolor.

Nalewka malinowa – niemiecka

Składniki:

4 litry dojrzałych malin

5 g goździków

5 g potłuczonych pestek ze śliwek węgierek

4 litry spirytusu 60%

Przygotowanie:

Z malin wycisnąć sok, przelać do słoja lub gąsiora o pojemności 8-10 litrów, zalać spirytusem, dodać goździki i pestki. Szczelnie zamknąć słój i odstawić w ciepłe miejsce (można na parapet okienny) na 30 dni.

Po tym czasie przefiltrować przez bibułę, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodnie i ciemne miejsce na 6 miesięcy.

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MelloTeresa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Teresa
Gość
Teresa

Maliny w tym roku mam nadzieję,że będą w dobrej cenie więc trzeba kupować i przetwarzać.Warto kupić taniej jeśli zerwie się osobiście,są takie propozycje.

Mello
Gość

Ja uwielbiam maliny w kazdej postaci – czy to swieze od razu zerwane z krzaka, w ciescie, w soku a nawet w formie nalewki. Swoja drogą to tutaj https://fajnyogrod.pl/ znalazlam kilka takich ciekawych przepisow z wykorzystaniem malin 🙂