Jest to specjalny przepis na nietypowe ciasto z jabłkami, rodem ze słonecznej Hiszpanii. Ten cudowny jabłecznik ma silny, wzmagający pożądanie aromat i nie znam osoby, która mogłaby mu się oprzeć. Łatwo i szybko go wykonać, a jabłka są dostępne przez cały rok. Można również upiec wersję bardziej wykwintną i dodać do ciasta rodzynki, wszelkie suszone owoce lub orzechy. Będzie jeszcze lepszy! Kiedy będziecie sięgać po kolejny kawałek, dla usprawiedliwienia warto wiedzieć, że to ciasto posiada cenne składniki mineralne, witaminy oraz bezcenny błonnik. Jedzmy jabłecznik na zdrowie 🙂

Składniki:

4 duże, kwaśne jabłka

7 łyżek rumu

200 g cukru pudru

Ciasto:

200 g masła

200 g cukru

4 jajka

125 g mielonych migdałów lub orzechów

2 łyżki kakao

200 g mąki

1 łyżeczka cynamonu w proszku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

3 łyżki płatków migdałowych

200 g cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

Tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Masło wyjąć z lodówki i poczekać, aż uzyska temperaturę pokojową.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski i skropić 5 łyżkami rumu.

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na pienistą masę z cukrem i jajami.

Orzechy wymieszać z kakao i cynamonem, dodać do utartej masy. Zamieszać.

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, przesiać przez sitko na masę i delikatnie wymieszać.

Do ciasta dodać jabłka polane rumem, całość zamieszać i przełożyć do formy (tortownica o średnicy 26 cm) wysmarowanej tłuszczem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez ok. 60 minut.

Wyjąć z piekarnika i po ok. 20 minutach zdjąć bok tortownicy. Po kolejnych 10 minutach zdjąć spód formy i studzić ciasto na kratce do ciast.

Płatki migdałów podsmażyć na suchej patelni.

Przygotować polewę: w miseczce połączyć sok z cytryny, rum oraz cukier puder, mieszać do uzyskania gęstej masy. Wyłożyć na ostudzony jabłecznik, udekorować płatkami migdałowymi.

* rum można zastąpić sokiem z cytryny lub sokiem malinowym

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o