Podobnie jak kobiety, panowie powinni zwracać uwagę na dostarczane organizmowi witaminy i minerały. Podpowiadamy, co powinni jeść i jakie suplementy przyjmować.

WITAMINA A

Witamina A jest niezbędna w procesie widzenia, sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek działa ochronnie na nabłonek skóry i błon śluzowych, bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidów, dlatego też będzie świetnym wsparciem dla panów, którzy pracują fizycznie i są narażeni na różnego typu zranienia, ale też zapobiegnie przedwczesnemu łysieniu i zakolom, które dodają lat. Wystarczy 1 mg tej witaminy dziennie i posiadacze bujnej czupryny nie będą musieli martwić się o jej przerzedzenie. Ponadto, podobnie jak u pań, witamina A opóźni procesy starzenia się skóry i zadba o dobry wzrok. Znajdziemy ją w produktach nabiałowych: maśle, serach, jajach, a także w rybach, marchwi, sałacie, pomidorach, zielonym groszku, fasoli szparagowej, wiśniach, morelach, pomarańczach i brokułach.

WITAMINY Z GRUPY B

Zostało potwierdzone klinicznie, że witaminy z grupy B mają świetny wpływ na jakość nasienia – zwiększają liczbę plemników, poprawiają ich koncentrację, ruchliwość i ruch postępowy. Witamina B jest odpowiedzialna za prawidłową budowę DNA, czyli materiału genetycznego, obecnego także w plemnikach. Natomiast witamina B3, czyli niacyna, bierze udział w syntezie hormonów płciowych, takich jak testosteron. Niemałe znaczenie odgrywa także witamina B5, czyli kwas pantotenowy, niezbędny w biosyntezie wielu męskich hormonów. Nie zapominajmy o tym, że witaminy z grupy B warunkują prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii, zapobiegając zmęczeniu i redukując stres. Ich źródłem są orzechy i pestki, fasola, jaja oraz nabiał, drób, mleko sojowe, ryby, wątróbka, szpinak, owsianka. Bardzo często należy ją także dodatkowo suplementować.

WITAMINA C

Jest silnym antyoksydantem, mającym wpływ na ilość, witalność oraz jakość spermy. Jej funkcją jest ochrona DNA plemników przed uszkodzeniami przez wolne rodniki. Zapobiega także ich zlepianiu się. Jej niedobór oprócz mniejszej odporności i osłabienia organizmu, skutkuje mniejszą ruchliwością plemników oraz spadkiem ich liczby. Witamina C poprawia także stopień wchłaniania mikroelementów, które biorą udział w tworzeniu spermy. W przypadku tej witaminy trudno o niedobory, bo jej źródło jest w wielu produktach, głównie owocach i warzywach: owocach cytrusowych, pomidorach, mango, gotowanej białej kapuście, truskawkach, czarnych porzeczkach, gotowanych brokułach, brukselce, jarmużu, papai, papryce, aceroli.

WITAMINA E

Witamina E nazywana jest nie tylko witaminą młodości, ale też płodności, bo – podobnie jak witamina A i C – to silny antyoksydant. Jej rolą jest m.in. ochrona nasienia przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i tym samym dbanie o zwiększenie męskiej płodności. Witamina E zapobiega chorobom serca, nowotworom, wzmacnia układ immunologiczny, pomaga w leczeniu niepłodności oraz zachowaniu dobrej pamięci. Jej niedobór może przyczynić się do niebezpiecznego zwyrodnienia plemników i problemów z płodnością. Wpłynie także negatywnie i widocznie na jakość skóry i włosów oraz pamięci. Znajdziemy ją w produktach takich jak suszone oregano, curry, pomidory, oliwa z oliwek, suszona czerwona papryka, dynia, maliny, marchew, jeżyny, morwa, brokuł, kiwi, orzechy laskowe, szparagi, jarmuż, botwina, cykoria, szpinak, ziarna słonecznika i oleje roślinne.

MIKRO I MARKOELEMENTY

Szczególnie ważne w męskiej diecie powinny być także produkty bogate w magnez, cynk oraz selen. Niedobór magnezu skutkuje zmęczeniem, znużeniem, niepokojem, zdenerwowaniem, bezsennością, bólami głowy, czyli ogólnym złym samopoczuciem. Magnez obniża cholesterol, wzmaga energię, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, przyczynia się także do prawidłowego funkcjonowania mięśni i przemian energetycznych. Źródłem magnezu są zielone warzywa liściaste, orzechy, groch, fasola, pełne ziarna zbóż, kakao, soja, orzeszki bukowe. Cynk ma niebagatelne znaczenie w kwestii wyglądu mężczyzny. Chroni przed wypadaniem włosów i łysieniem, pomaga także utrzymać paznokcie i skórę w dobrym stanie. Ten pierwiastek znajdziemy w znaczących ilościach w chudym mięsie, rybach, owocach morza, nasionach dyni, słonecznika, grochu, bobie, fasoli oraz większości grzybów. Natomiast selen zapobiega wysiłkowej degradacji komórek mięśniowych powodowanej działaniem wolnych rodników, pomoże uchronić przed rakiem i chorobami serca. Współpracując z witaminą E, zabezpiecza przed chorzeniami wątroby. Bogatym źródłem selenu są orzechy brazylijskie, ryby takie jak łosoś oraz tuńczyk, owoce mórz i oceanów, podroby i drożdże, zwłaszcza piwne.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o