Gdy szukamy potrawy oszczędnej, prostej i zdrowej to sięgamy po kopytka. Są łatwiejsze do wykonania od pierogów i nie ustępują im popularnością. Doskonale pasują do przeróżnych sosów, kotletów i wspaniale smakują same np. z kefirem. Ja lubię podsmażyć kopytka na maśle, tak by miały rumianą skórkę i zjadam je popijając sokiem pomidorowym. Smacznego!

Składniki:

2 szklanki masy z ugotowanych ziemniaków

1 żółtko

sól, pieprz

½ szklanki mąki

10 dag wędzonego boczku

1 cebula

10 dag tartego, żółtego sera

Przygotowanie:

Ziemniaki wymieszać z żółtkiem, mąką, solą i pieprzem. Masę uformować w wałki o średnicy około 2,5 cm, lekko spłaszczyć nożem, pokroić ukośnie.

W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Do wrzącej wody wkładać partiami kluski, gotować na małym ogniu. Gdy wypłyną na powierzchnię, nakryć garnek pokrywką i gotować jeszcze około 5 minut (na bardzo małym ogniu).

Kopytka ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową, odcedzić.

Boczek z cebulą zeszklić na patelni.

Wyłożyć kopytka na talerz, okrasić boczkiem z cebulą, posypać tartym serem.

Warianty:

1. Do masy można dodatkowo dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

2. Z tego samego ciasta można przygotować knedle, nadziewając je śliwkami lub pikantnym nadzieniem np. z bryndzy czy grzybów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments