Kaczkę przyrządzoną według tego oryginalnego przepisu, najlepiej spożywa się układając plasterki upieczonej kaczki wraz ze słupkami ogórka i szczypioru z cebulki dymki na placuszkach mandaryńskich, z odrobiną sosu hoisin. Placuszki zwijane są w ruloniki i w takiej postaci od razu wkładane do ust. Sama kaczka jest bardzo smaczna i można ją z powodzeniem podawać w tradycyjny dla nas sposób, na przykład w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Wiem, że najbardziej popularna jest kaczka pieczona z jabłkami, ale gdy spróbujecie kaczki po pekińsku, zachwyci was smakiem i będziecie chcieli ponownie ją przygotować. Smacznego! 🙂

Kaczka po pekińsku

Składniki:

kaczka 1,5 – 2 kg

marynata

7 łyżek sosu sojowego

2 łyżki miodu

50 ml wódki

1 łyżeczka oleju

1 łyżeczka octu winnego

1 drobno posiekana cebula

3 ząbki czosnku (wyciśniętego przez praskę)

2 goździki (roztłuczone w moździerzu)

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Dzień wcześniej: kaczkę umyć i osuszyć. W dużym garnku zagotować wodę (3/4 garnka), do wrzątku włożyć kaczkę na 3 minuty. Wyjąć na tacę, osuszyć i nakłuć kaczkę widelcem.

Przygotować marynatę: w miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty.

Dokładnie natrzeć całą kaczkę marynatą, zarówno w środku jak i na zewnątrz. Przełożyć kaczkę do pojemnika, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

W dniu podania: Nagrzać piekarnik do 200 stopni C, włożyć kaczkę do brytfanki i piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni C i piec dalsze 80 minut, aż kaczka będzie miękka.

Placuszki mandaryńskie

Składniki:

1 ½ szklanki mąki

¾ szklanki wrzątku

3 łyżki oleju sezamowego

Szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mieszając, wlać łyżkę oleju sezamowego. Powoli mieszając wlać wrzątek i wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Przygotować stolnicę: posypać mąką i uformować z ciasta placki o średnicy 5 cm i grubości 0,5 cm. Każdy placek posmarować olejem sezamowym z jednej strony i złożyć po 2 placki, posmarowanymi częściami do siebie. Każdą parę placków rozwałkować na jeden placek o średnicy 15 cm. Placki układać na stolnicy i nakryć ściereczką, by nie obsychały.

Piec na gorącej, natłuszczonej patelni. Kiedy placek zacznie puchnąć, przekręcić na drugą stronę i smażyć na rumiano. Usmażone placki przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć, by nie ostygły. Przed podaniem delikatnie rozdzielić sklejone pary placków.

Sos hoisin

Składniki:

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki masła orzechowego

2 łyżeczki octu winnego

Szczypta czosnku w granulkach

2 łyżeczki oleju sezamowego

½ łyżeczka pasty chilli

Szczypta mielonego, czarnego pieprzu

Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o