Słowo żur określa potrawy z zakwaszanej z mąki. Staropolski, tradycyjny żurek powinien być gotowany na wywarze warzywnym – postnym oraz na zakwasie z mąki żytniej. Zaś barszcz biały gotuje się na mięsnym wywarze i na zakwasie z mąki pszennej. Na tym właśnie polega różnica, i zależnie od regionu gotuje się barszcz biały lub żurek. W moim rodzinnym domu, zawsze na Wielkanoc gotuje się barszcz biały. A w waszych domach, króluje żurek czy barszcz biały? Wesołego gotowania tej najstarszej, tradycyjnej zupy!
Składniki:
40 dag ziemniaków
2 marchewki
1 litr wywaru warzywnego
3 suszone grzyby
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
250 ml zakwasu na żurek
20 dag boczku wędzonego
20 dag podsuszanej kiełbasy
3 ząbki czosnku
80 ml śmietany 18%
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 jajka na twardo
Sól, pieprz czarny do smaku
Zakwas:
15 dag mąki żytniej razowej
kilka skórek z razowego chleba pieczonego na zakwasie
3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
liść laurowy
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Zakwas: składniki zalać w dużym słoiku 1 litrem ciepłej, przegotowanej wody. Odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, zalać wywarem, dodać grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do zmięknięcia warzyw.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną kiełbasę, podsmażyć przez chwilę z boczkiem. Zawartość patelni dodać do zupy, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę oraz zakwas. Zagotować.
Żurek zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu podać pokrojone w ćwiartki jajko, zalać żurkiem i posypać natką pietruszki.
* Wielkanocny żurek podaje się najczęściej w chlebie i z białą kiełbasą.
Do żurku można dodawać ser, grzyby, wędlinę w zależności upodobań.
Wyszedł bardzo pyszny. Dziękuję za przepis