Skrzydełka z sosem mojo to propozycja dla wszystkich gustujących w daniach pikantnych, mocno przyprawionych. Grillowane skrzydełka są bardzo proste i błyskawiczne do przygotowania, a że prawie każdy jadający mięso je lubi, stanowią klasykę dań we wszystkich kuchniach świata. Pikantny sos mojo wywodzi się z kuchni Wysp Kanaryjskich, jest uniwersalny, dzięki czemu doskonale nadaje się jako dodatek do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Smacznego grillowania!

Składniki:

10 skrzydełek z kurczaka (około 1 kg)

sól, czarny pieprz mielony, ostra papryka mielona

olej do smażenia

Sos:

3 łyżki masła

1 ząbek czosnku

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka miodu

1 łyżeczka sosu tabasco

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

½ łyżeczka soli

Przygotowanie:

Sos: W rondelku rozpuścić masło, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażyć na małym ogniu ok. 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać cukier, miód, sól, przecier pomidorowy, sos tabasco i paprykę, wymieszać i wystudzić. Przełożyć do naczynia, w którym będzie podawany.

Skrzydełka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na trzy części, cienkie końcówki odłożyć do innych celów lub wyrzucić.

Poporcjowane mięso posypać solą, pieprzem i papryką, posmarować olejem, ułożyć na ruszcie i grillować 25-30 minut, co jakiś czas je odwracając, do zrumienienia.

Podawać razem z wcześniej przygotowanym sosem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments