Skrzydełka z sosem mojo to propozycja dla wszystkich gustujących w daniach pikantnych, mocno przyprawionych. Grillowane skrzydełka są bardzo proste i błyskawiczne do przygotowania, a że prawie każdy jadający mięso je lubi, stanowią klasykę dań we wszystkich kuchniach świata. Pikantny sos mojo wywodzi się z kuchni Wysp Kanaryjskich, jest uniwersalny, dzięki czemu doskonale nadaje się jako dodatek do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Smacznego grillowania!
Składniki:
10 skrzydełek z kurczaka (około 1 kg)
sól, czarny pieprz mielony, ostra papryka mielona
olej do smażenia
Sos:
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu tabasco
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
½ łyżeczka soli
Przygotowanie:
Sos: W rondelku rozpuścić masło, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażyć na małym ogniu ok. 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać cukier, miód, sól, przecier pomidorowy, sos tabasco i paprykę, wymieszać i wystudzić. Przełożyć do naczynia, w którym będzie podawany.
Skrzydełka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na trzy części, cienkie końcówki odłożyć do innych celów lub wyrzucić.
Poporcjowane mięso posypać solą, pieprzem i papryką, posmarować olejem, ułożyć na ruszcie i grillować 25-30 minut, co jakiś czas je odwracając, do zrumienienia.
Podawać razem z wcześniej przygotowanym sosem.